ROUTES
In de Westhoek zijn er prachtige wandel en fietsroutes, maar jij houdt wel van wat snelheid, hé? Er mag wat 'vitesje' achter zitten, nietwaar? Ruik de bloemenvelden en ondervind aan de lijve hoe kronkelig die Westhoekweggetjes zijn op onze scooters.
Fietsroutes voor 50cc scooters
Net iets sneller en sensationeler dan met de fiets, maar toch nog altijd dicht bij de natuur.
Voor de 50 cc scooters zijn dit prachtige routes om te volgen:
36 km - startplaats: De Sceure Vleteren
'T VEUR-ENDE
‘Het veur-ende’ is plaatselijk dialect voor kopakker, het uiteinde van een veld. We rijden meestal op het ‘veur-ende’ van Vleteren en doen daarmee bijna de volledige omtrek van Vleteren. Onderweg houden we 13 keer halt aan een boerderij of ergens te velde. Via leuke tekeningen en interessante tekstjes op een educatief bord, kom je meer te weten over een bepaalde sector van het landbouwbedrijf in de onmiddellijke omgeving. Hier en daar hebben we ook voor wat interactieve elementen gezorgd. De route is bewegwijzerd aan de hand van blauw-gele stickerpijlen. Je kan de route ook downloaden via deze link of door het inscannen van de QR-code die je bij het startbord vindt aan de Sceure.
43 km - startplaats: Grote Markt Poperinge
HOPPELAND ROUTE
De route situeert zich ten noordwesten van Poperinge, dichtbij de Frans-Belgische grens. De naam verwijst naar de hoppeteelt, Poperinge is immers hét hopcentrum van België. Je rijdt langs het domein de Lovie en het Bardelenbos naar Roesbrugge-Haringe. Daarna ga je via Proven en het domein Couthof naar Sint-Jan-ter-Biezen. De terugweg voert langs het Helleketelbos en het stadspark De Bommelaer.
37 km - startplaats: Toerisme Lo
ALLER-RETOUR
ROUTE
De route volgt de moeizame tocht van de soldaten van het grote legerkantonnement Alveringem naar de Dodengang in de sector Diksmuide, heen en terug. Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie en de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland te verdedigen. Door de ‘Vlaamse kwestie’ krijgt de bekende Franse term ‘Aller-Retour’ nog een extra dimensie. Onderweg kleuren tal van interessante oorlogsrelicten en monumenten dit veelzijdig verhaal.
56 km - startplaats: Kasteel Beauvoorde
MOERENROUTE
In De Moeren ligt het laagste punt van België, twee meter onder zeeniveau. In de 18e eeuw werd het gebied drooggelegd. De Sint-Gustaafsmolen waar Willem Vermandere ooit atelier hield, zorgde mee voor die drooglegging. Je zal je niet vervelen, want je passeert er aan de Sint-Niklaastoren in Veurne. Geniet bovenaan van een waanzinnig uitzicht op de blote polders. In verstilde dorpjes als Steenkerke en Oeren zijn er toffe rustplekken. Picknicken kan onder de Maerebrug in De Panne of in de tuinen van Kasteel Beauvoorde in Wulveringem.
45 km - startplaats: Toerisme Oost-Vleteren of Toerisme Lo
NIEMANDSWATER
ROUTE
De Niemandswater route vertelt het verhaal van de medische evacuatie vanaf het front (Noordschote-Steenstraete) tot aan de veldhospitalen (Hoogstade-Beveren) maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. Wat verderop werden diegene begraven (Hoogstade-Reninge-Westvleteren) voor wie hulp te laat kwam.
Autoroutes voor 125cc scooters
Voor de 125 cc scooters zijn bewegwijzerde autoroutes ideaal. Westtoer ontwikkelde naar aanleiding van de herdenking 6 autoroutes in het thema van de Eerste Wereldoorlog. Indien je dat wenst, kan je ook routekaarten kopen bij de gemeente Alveringem.
68 km - startplaats: Toerisme Diksmuide
NIEMANDSLAND
ROUTE
De route volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van Duitse jongeren die zich opofferen voor het vaderland. Tijdens het Eindoffensief veroveren Belgische soldaten het Vrijbos in Houthulst. Diksmuide blijft gedurende de oorlog een gevaarlijke frontsector. Voor de Vlaamse oud-strijder groeit de bedevaartweide uit tot een herdenkingsoord.
75 km - startplaats: Memorial Museum Passchendaele 1917
PIONIER ROUTE
De ‘Pionier'-autoroute is de vierde toeristische autoroute 14-18 in een reeks van zes. Deze route verkent vooral de Duitse frontstreek 1914-1918. Vandaag vormt deze regio een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de oorlog zijn er geen grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud worden dan één en dezelfde gemeente. Achter dit Duitse front verblijven nogal wat Duitse ‘Pioniere' of genietroepen. Zij staan in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen, ... Voor de inwoners valt het dagelijkse leven in dit bezet gebied zwaar. Aan de westelijk kant van dit front zijn vooral Britten, Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet.
70 km - startplaats: Station Ieper
YPRES SALIENT ROUTE
Deze autoroute vertelt het verhaal van het front rond Ieper. Onderweg ontdek je het verhaal van de Groote Oorlog in de Westhoek. De Ieperboog, ook bekend als de ‘Ypres Salient’ was een boogvormige uitstulping in de frontlijn. De Duitsers bezetten de hoogtes die zich in een halve cirkel rond Ieper bevonden. De Britse frontlinie had hierbij het nadeel dat ze uit diverse richtingen onder vuur kon liggen. In dit gebied werd hevig gevochten, want het was de meest kwetsbare plaats in de Westhoek waar een aanval een doorbraak kon forceren. Belangrijke bezienswaardigheden als Tyne Cot Cemetery, het Studentenfriedhof in Langemark, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Hill 60 en de John Mc Crae-site nemen je mee naar de periode 1914-1918.
78 km - startplaats: Grote Markt Poperinge
FRONTLEVEN ROUTE
De ‘Frontleven'-autoroute verkent het frontgebied tussen Poperinge en Heuvelland en vertelt onder meer het verhaal van de stad achter het front (Poperinge), van de Slag om de Kemmelberg en de Mijnenslag van 1917 in Mesen-Wijtschate. Poperinge is schijnbaar een oase van rust. Het Talbot House biedt een alternatief voor het vaak liederlijke leven dat vele soldaten achter het front zoeken, want morgen kan de laatste dag zijn. "Little Paris" is voor de Britten gewoon het hoppestadje "Pop", maar soms wordt er bij het ochtendgloren ook een vermeende deserteur gefusilleerd. Enkele kilometers verderop ligt de wisselende grens tussen leven en dood. Heuvelland is het strijdtoneel en de hellepoort tot Dante's Inferno. De dorpen die vandaag de gemeente Heuvelland vormen, liggen eens op, voor of achter het geallieerde front. De grootste explosie van dieptemijnen vond plaats in juni 1917 tussen Wijtschate en Warneton.
74 km - startplaats: Koning Albert I monument Nieuwpoort
IJZERFRONT ROUTE
De toeristische ijzerfront route verkent het gebied tussen Nieuwpoort, Diksmuide en Koekelare. Ze laat je kennis maken met het verhaal van de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook de Duitse bezetting aan de andere kant van het front in Diksmuide en Koekelare komt aan bod. Belgische, Duitse en Commonwealth-begraafplaatsen wijzen je, als stille getuigen, op de grote verliezen tijdens de vier oorlogsjaren aan de IJzer.
92 km - startplaats: Grote Markt Veurne
VRIJE VADERLAND ROUTE
België is van oktober 1914 tot september 1918 een zakdoek groot. Meer dan 180.000 militairen staan aan het front of zijn er op rust. Inwoners, vluchtelingen, gewonden, ... het is er druk. Brouwerijen, wasserijen, opslagplaatsen, keukens, hospitalen, ... alles werkt voor de oorlog. Dit onbezet gebied is vier jaar tijdelijk het centrum van ‘t land. Eind september 1918 breekt het Eindoffensief los. De route ‘Vrij Vaderland’ (92 km), bewegwijzerd met zeshoekige borden, brengt je naar al deze sites.