ROUTES

In de Westhoek zijn er prachtige wandel en fietsroutes, maar jij houdt wel van wat snelheid, hé? Er mag wat 'vitesje' achter zitten, nietwaar? Ruik de bloemenvelden en ondervind aan de lijve hoe kronkelig die Westhoekweggetjes zijn op onze scooters. Net iets sneller en sensationeler dan met de fiets, maar toch nog altijd dicht bij de natuur. Ideaal zijn daarom de autoroutes, die zijn bovendien bewegwijzerd. Westtoer ontwikkelde naar aanleiding van de herdenking 6 autoroutes in het thema van de Eerste Wereldoorlog. Indien je dat wenst, kan je ook routekaarten kopen bij de gemeente Alveringem

Scooter vespa verhuur westhoek14.jpg

68 km - startplaats: Toerisme Diksmuide

NIEMANDSLAND
ROUTE

De route volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van Duitse jongeren die zich opofferen voor het vaderland. Tijdens het Eindoffensief veroveren Belgische soldaten het Vrijbos in Houthulst. Diksmuide blijft gedurende de oorlog een gevaarlijke frontsector. Voor de Vlaamse oud-strijder groeit de bedevaartweide uit tot een herdenkingsoord.

vitesje westhoek scooter verhuur pionier

75 km - startplaats: Memorial Museum Passchendaele 1917

PIONIER ROUTE

De ‘Pionier'-autoroute is de vierde toeristische autoroute 14-18 in een reeks van zes. Deze route verkent vooral de Duitse frontstreek 1914-1918. Vandaag vormt deze regio een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de oorlog zijn er geen grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud worden dan één en dezelfde gemeente. Achter dit Duitse front verblijven nogal wat Duitse ‘Pioniere' of genietroepen. Zij staan in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen, ... Voor de inwoners valt het dagelijkse leven in dit bezet gebied zwaar. Aan de westelijk kant van dit front zijn vooral Britten, Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet.

vitesje westhoek scooter verhuur vrij va

92 km - startplaats: Grote Markt Veurne

VRIJE VADERLAND ROUTE

België is van oktober 1914 tot september 1918 een zakdoek groot. Meer dan 180.000 militairen staan aan het front of zijn er op rust. Inwoners, vluchtelingen, gewonden, ... het is er druk. Brouwerijen, wasserijen, opslagplaatsen, keukens, hospitalen, ... alles werkt voor de oorlog. Dit onbezet gebied is vier jaar tijdelijk het centrum van ‘t land. Eind september 1918 breekt het Eindoffensief los.

vitesje westhoek scooter verhuur route.j

70 km - startplaats: Station Ieper

YPRES SALIENT ROUTE

Deze autoroute vertelt het verhaal van het front rond Ieper. Onderweg ontdek je het verhaal van de Groote Oorlog in de Westhoek. De Ieperboog, ook bekend als de ‘Ypres Salient’ was een boogvormige uitstulping in de frontlijn. De Duitsers bezetten de hoogtes die zich in een halve cirkel rond Ieper bevonden. De Britse frontlinie had hierbij het nadeel dat ze uit diverse richtingen onder vuur kon liggen. In dit gebied werd hevig gevochten, want het was de meest kwetsbare plaats in de Westhoek waar een aanval een doorbraak kon forceren. Belangrijke bezienswaardigheden als Tyne Cot Cemetery, het Studentenfriedhof in Langemark, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Hill 60 en de John Mc Crae-site nemen je mee naar de periode 1914-1918.

Vitesje scooter vespa verhuur westhoek09

74 km - startplaats: Koning Albert I monument Nieuwpoort

IJZERFRONT ROUTE

De toeristische autoroute 14-18 verkent het gebied tussen Nieuwpoort, Diksmuide en Koekelare. De route laat je kennis maken met het verhaal van de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook de Duitse bezetting aan de andere kant van het front in Diksmuide en Koekelare komt aan bod. Belgische, Duitse en Commonwealth-begraafplaatsen wijzen je, als stille getuigen, op de grote verliezen tijdens de vier oorlogsjaren aan de IJzer.

vitesje westhoek scooter verhuur frontle

78 km - startplaats: Grote Markt Poperinge

FRONTLEVEN ROUTE

De ‘Frontleven'-autoroute verkent het frontgebied tussen Poperinge en Heuvelland en vertelt onder meer het verhaal van de stad achter het front (Poperinge), van de Slag om de Kemmelberg en de Mijnenslag van 1917 in Mesen-Wijtschate. Poperinge is schijnbaar een oase van rust. Het Talbot House biedt een alternatief voor het vaak liederlijke leven dat vele soldaten achter het front zoeken, want morgen kan de laatste dag zijn. "Little Paris" is voor de Britten gewoon het hoppestadje "Pop", maar soms wordt er bij het ochtendgloren ook een vermeende deserteur gefusilleerd. Enkele kilometers verderop ligt de wisselende grens tussen leven en dood. Heuvelland is het strijdtoneel en de hellepoort tot Dante's Inferno. De dorpen die vandaag de gemeente Heuvelland vormen, liggen eens op, voor of achter het geallieerde front. De grootste explosie van dieptemijnen vond plaats in juni 1917 tussen Wijtschate en Warneton.

0494 300 961 of  0499 413 212

©2020 by Studio Parys