top of page

ROUTES

In de Westhoek zijn er prachtige wandel- en fietsroutes, maar jij houdt wel van wat snelheid, hé? Er mag wat 'vitesje' achter zitten, nietwaar? Ruik de bloemenvelden en ondervind aan de lijve hoe kronkelig die Westhoekweggetjes zijn op onze scooters. Hieronder vind je verschillende routes terug om te doen met de scooters. Maar er zijn ook nog vooropgestelde routes door 't Vitesje zelf. Neem gerust contact op.

Fietsroutes voor 50cc scooters

Net iets sneller en sensationeler dan met de fiets, maar toch nog altijd dicht bij de natuur.

Voor de 50 cc scooters zijn dit prachtige routes om te volgen:

Vitesje scooter vespa verhuur westhoek 0.jpg

33 km - startplaats: Grote Markt Poperinge

HOPPEVELDENROUTE

Deze route brengt je langs landelijke wegen, door het mooie hoppelandschap van Poperinge en Vleteren. De hoppevelden zijn indrukwekkend, maar ook de boomsculpturen in het Canadabos zijn een verrassende ontdekking langs de route. Onderweg passeer je diverse zaken waar je kan genieten van lekkere streekproducten zoals een ijsje, een pannenkoek of een Westhoek KD-menu. Op de meeste adressen zijn ook speelpleintjes.

Loveringem route.jpeg

45 km - startplaats: Lauka Lo

CHANTALROUTE

In Lo en Alveringem vonden de opnames plaats voor de fictiereeks Chantal, een politieserie met een serieuze (West)hoek af. Rijd met de scooter langs twintig locaties waar de opnames van Chantal plaatsvonden zoals het politiekantoor, bar Tabac 'De Miserie' en de woning van Chantal. Naast de filmlocaties passeert de route ook voorbij een groot aantal lokale bezienswaardigheden en horecazaken. Een ideale mix van cultuur, natuur, historiek en ontspanning. Gif mo sjette!

356219027_736722955121930_8131216705919639773_n.jpg

56 km - startplaats: Kasteel Beauvoorde

MOERENROUTE

In De Moeren ligt het laagste punt van België, twee meter onder zeeniveau. In de 18e eeuw werd het gebied drooggelegd. De Sint-Gustaafsmolen waar Willem Vermandere ooit atelier hield, zorgde mee voor die drooglegging. Je zal je niet vervelen, want je passeert er aan de Sint-Niklaastoren in Veurne. Geniet bovenaan van een waanzinnig uitzicht op de blote polders. In verstilde dorpjes als Steenkerke en Oeren zijn er toffe rustplekken. Picknicken kan onder de Maerebrug in De Panne of in de tuinen van Kasteel Beauvoorde in Wulveringem. 

allere-retour.jpeg

37 km - startplaats: Toerisme Lo

ALLER-RETOUR
ROUTE

De route volgt de moeizame tocht van de soldaten van het grote legerkantonnement Alveringem naar de Dodengang in de sector Diksmuide, heen en terug. Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie en de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland te verdedigen. Door de ‘Vlaamse kwestie’ krijgt de bekende Franse term ‘Aller-Retour’ nog een extra dimensie. Onderweg kleuren tal van interessante oorlogsrelicten en monumenten dit veelzijdig verhaal.

vitesje westhoek scooter verhuur routes.

45 km - startplaats: Toerisme Oost-Vleteren of Toerisme Lo

NIEMANDSWATER
ROUTE

De Niemandswater route vertelt het verhaal van de medische evacuatie vanaf het front (Noordschote-Steenstraete) tot aan de veldhospitalen (Hoogstade-Beveren) maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. Wat verderop werden diegene begraven (Hoogstade-Reninge-Westvleteren) voor wie hulp te laat kwam.

Vitesje_3.jpeg

41 km - startplaats: Poperinge

POPROUTE

De route gaat terug naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog achter het front. De eerste halte na de hel waar de militairen zich van modder en bloed ontdeden, van hun wonden genazen of er toch aan stierven. Poperinge, of POP zoals de Britten zeiden, werd vier jaar lang overspoeld door vreemde troepen. In POP, dicht bij de burgers, kwamen ze enkele dagen rusten of stonden terecht voor hun falen binnen het oorlogsbedrijf.

Vitesje scooter vespa verhuur westhoek12

43 km - startplaats: Grote Markt Poperinge

HOPPELAND ROUTE

De route situeert zich ten noordwesten van Poperinge, dichtbij de Frans-Belgische grens. De naam verwijst naar de hoppeteelt, Poperinge is immers hét hopcentrum van België. Je rijdt langs het domein de Lovie en het Bardelenbos naar Roesbrugge-Haringe. Daarna ga je via Proven en het domein Couthof naar Sint-Jan-ter-Biezen. De terugweg voert langs het Helleketelbos en het stadspark De Bommelaer.

Autoroutes voor 125cc scooters

Voor de 125 cc scooters zijn bewegwijzerde autoroutes ideaal. Westtoer ontwikkelde naar aanleiding van de herdenking verschillende autoroutes in het thema van de Eerste Wereldoorlog. Indien je dat wenst, kan je ook routekaarten kopen bij de gemeente Alveringem

Scooterroute Poperinge-Vleteren 60 km.jpg

60 km - startplaats: Toerisme Vleteren

GASTRONOMISCHE
ROUTE

Deze route van 60 kilometer, brengt je langs het vlakke (en af en toe vals platte-) land van Poperinge en Vleteren. Je rijdt langs charmante dorpen en open velden en passeert geregeld volkse cafés  en gezellige restaurantjes. Voor de innerlijke mens zijn er opties genoeg maar ook de culturele honger stillen we graag met enkele bezienswaardigheden.

Vitesje scooter vespa verhuur westhoek09

74 km - startplaats: Koning Albert I monument Nieuwpoort

IJZERFRONT ROUTE

De toeristische ijzerfront route verkent het gebied tussen Nieuwpoort, Diksmuide en Koekelare. Ze laat je kennis maken met het verhaal van de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook de Duitse bezetting aan de andere kant van het front in Diksmuide en Koekelare komt aan bod. Belgische, Duitse en Commonwealth-begraafplaatsen wijzen je, als stille getuigen, op de grote verliezen tijdens de vier oorlogsjaren aan de IJzer.

vitesje westhoek scooter verhuur vrij va

92 km - startplaats: Grote Markt Veurne

VRIJE VADERLAND ROUTE

België is van oktober 1914 tot september 1918 een zakdoek groot. Meer dan 180.000 militairen staan aan het front of zijn er op rust. Inwoners, vluchtelingen, gewonden, ... het is er druk. Brouwerijen, wasserijen, opslagplaatsen, keukens, hospitalen, ... alles werkt voor de oorlog. Dit onbezet gebied is vier jaar tijdelijk het centrum van ‘t land. Eind september 1918 breekt het Eindoffensief los. De route ‘Vrij Vaderland’ (92 km), bewegwijzerd met zeshoekige borden, brengt je naar al deze sites.

Scooter vespa verhuur westhoek14.jpg

68 km - startplaats: Toerisme Diksmuide

NIEMANDSLAND
ROUTE

De route volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van Duitse jongeren die zich opofferen voor het vaderland. Tijdens het Eindoffensief veroveren Belgische soldaten het Vrijbos in Houthulst. Diksmuide blijft gedurende de oorlog een gevaarlijke frontsector. Voor de Vlaamse oud-strijder groeit de bedevaartweide uit tot een herdenkingsoord.

vitesje westhoek scooter verhuur pionier

75 km - startplaats: Memorial Museum Passchendaele 1917

PIONIER ROUTE

De ‘Pionier'-autoroute is de vierde toeristische autoroute 14-18 in een reeks van zes. Deze route verkent vooral de Duitse frontstreek 1914-1918. Vandaag vormt deze regio een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de oorlog zijn er geen grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud worden dan één en dezelfde gemeente. Achter dit Duitse front verblijven nogal wat Duitse ‘Pioniere' of genietroepen. Zij staan in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen, ... Voor de inwoners valt het dagelijkse leven in dit bezet gebied zwaar. Aan de westelijk kant van dit front zijn vooral Britten, Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet.

385899880_18299820151191899_6434552127892923321_n.jpg

101 km - startplaats: Toerisme Vleteren

ACHTER HET FRONT ROUTE

Deze route van 101 kilometer, voert je door Poperinge, Vleteren en Heuvelland. Onderweg snor je langs talrijke sporen van de Eerste Wereldoorlog. Militaire begraafplaatsen, herinneringsmonumenten, WOI-musea en littekens in het landschap herinneren blijvend aan het wereldwijde conflict.

vitesje westhoek scooter verhuur route.j

70 km - startplaats: Station Ieper

YPRES SALIENT ROUTE

Deze autoroute vertelt het verhaal van het front rond Ieper. Onderweg ontdek je het verhaal van de Groote Oorlog in de Westhoek. De Ieperboog, ook bekend als de ‘Ypres Salient’ was een boogvormige uitstulping in de frontlijn. De Duitsers bezetten de hoogtes die zich in een halve cirkel rond Ieper bevonden. De Britse frontlinie had hierbij het nadeel dat ze uit diverse richtingen onder vuur kon liggen. In dit gebied werd hevig gevochten, want het was de meest kwetsbare plaats in de Westhoek waar een aanval een doorbraak kon forceren. Belangrijke bezienswaardigheden als Tyne Cot Cemetery, het Studentenfriedhof in Langemark, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Hill 60 en de John Mc Crae-site nemen je mee naar de periode 1914-1918.

vitesje westhoek scooter verhuur frontle

78 km - startplaats: Grote Markt Poperinge

FRONTLEVEN ROUTE

De ‘Frontleven'-autoroute verkent het frontgebied tussen Poperinge en Heuvelland en vertelt onder meer het verhaal van de stad achter het front (Poperinge), van de Slag om de Kemmelberg en de Mijnenslag van 1917 in Mesen-Wijtschate. Poperinge is schijnbaar een oase van rust. Het Talbot House biedt een alternatief voor het vaak liederlijke leven dat vele soldaten achter het front zoeken, want morgen kan de laatste dag zijn. "Little Paris" is voor de Britten gewoon het hoppestadje "Pop", maar soms wordt er bij het ochtendgloren ook een vermeende deserteur gefusilleerd. Enkele kilometers verderop ligt de wisselende grens tussen leven en dood. Heuvelland is het strijdtoneel en de hellepoort tot Dante's Inferno. De dorpen die vandaag de gemeente Heuvelland vormen, liggen eens op, voor of achter het geallieerde front. De grootste explosie van dieptemijnen vond plaats in juni 1917 tussen Wijtschate en Warneton.

bottom of page